trekker

Bijna elke agrariër heeft er wel één: een dieseltank. Het grote voordeel van het hebben van een eigen dieseltank is dat je niet telkens met je trekker of andere landbouwvoertuigen hoeft te gaan tanken. Je zet gewoon een vaste of mobiele dieseltank bij je boerderij (of camping) neer en laat deze dan vullen door een oliehandel. Deze komt dan met een grote tankwagen en vult de dieseltank dan met de gewenste brandstof.

Het aanschaffen van de juiste dieseltank

Voordat je de juiste dieseltank kunt kopen moet je je afvragen welke voor jouw situatie geschikt is. Zo zijn er metalen brandstoftanks, maar ook stalen brandstoftanks. Wat is het is het verschil tussen de twee en wat zijn de voor en nadelen.

         Nadelen kunststof dieseltank

De kunststof dieseltank heeft het nadeel dat de diesel die in de tank aanwezig is bij brand of schade direct de grond inloopt. Hierdoor raakt de grond vervuild en kan dit leiden tot een sanering van de grond en dus een hoge kostenpost. In sommige gevallen is het mogelijk om je hiertegen te verzekeren. Let dan echter wel op de eisen die de verzekering stelt aan de kunststof dieseltank.

         Voordelen kunststof dieseltank

In tegenstelling tot een stalen tank hoeft een kunststof dieseltank geen verplichte jaarlijkse controle te ondergaan. Het is echter wel verstandig om zelf jaarlijks de tank te laten checken op mogelijke aanwezigheid van sludge of water. Een ander logisch, maar zeer handig voordeel is dat een kunststof tank niet vatbaar is voor roest.

         Nadelen stalen dieseltank

Bij lichte beschadigingen kan de coating al gaan roesten en de tank moet verplicht jaarlijks worden gecontroleerd.

         Voordelen stalen dieseltank

De stalen dieseltank is overal vrij te plaatsen. Dit houdt in dat je de tank overal mag plaatsen. Ook is de tank een stuk steviger dan een kunststof tank.

Denk vooruit

Het aanschaffen van een dieseltank is niet goedkoop. Het is vaak verstandig om met het oog op de toekomst direct een grotere dieseltank te kopen. Er zijn verschillende soorten en maten:

          Dieseltank 1200 liter

          Dieseltank 2000 liter

         Dieseltank 2500 liter

          Dieseltank 4000 liter

          Dieseltank 5000 liter

Hoe groter de tanks zijn hoe meer je per tank betaald. In eerste instantie lijkt een te grote tank weggegooid geld, maar wanneer er binnen een aantal jaar alsnog een grotere tank moet worden gekocht valt deze investering in het niet.

Comments are disabled.