Heb je een nieuwe aanhanger gekocht en zoek je nog bijpassende oprijplaten? Maar weet je niet welke precies goed zijn? In deze blog kom jij zoveel mogelijk te weten van oprijplaten, hoe je moet berekenen hoelang ze moeten zijn bijvoorbeeld. Voor professioneel gebruik zijn er talloze oprijplaten te koop, dit komt doordat ze ideaal zijn voor het op en afrijden van jouw voertuigen.
De meeste aanhangers hebben een geïntegreerde schacht voor de oprijplaten!
Aluminium, staal of kunststof oprijplaat
De materialen van oprijplaten hebben duidelijk verschil, laten we beginnen met de oprijplaten van aluminium. Deze oprijplaten zijn erg licht en gemakkelijk als je er veel mee aan het sjouwen bent, dit wordt nog makkelijker gemaakt door de handvaten die op sommige aluminium oprijplaten hebben. Doordat aluminium oprijplaten niet roesten zijn ze erg duurzaam en gaan ze jaren mee, bij goed gebruik natuurlijk.
De kunststof oprijplaten zijn ook redelijk licht, ze zijn lichter dan stalen oprijplaten. Hierdoor zijn ze evenals de aluminium oprijplaten makkelijk mee te werken en de prijs is ook aan de verleidelijke kant. De kunststof oprijplaten zijn namelijk de goedkoopste optie en bij goed gebruik zijn ze ook duurzaam en gaan ze jaren mee.
Als laatste en stevigste, blijven de oprijplaten van staal over. Deze oprijplaten zijn voor zware lading ideaal aangezien ze de stevigste optie zijn en ook het meeste laadvermogen hebben. De stalen oprijplaten zijn wel gevoelig voor roestvorming, tenzij je gaat kijken naar roestvrijstalen of gegalvaniseerde oprijplaten, houd deze dan nog steeds wel goed opgeborgen.
Wij raden aan niet altijd voor de goedkoopste optie te gaan, het draagvermogen en materiaal is redelijk cruciaal. Voor zware lading zijn stalen oprijplaten ideaal. Ook geldt hoe langer de oprijplaat, hoe lager de belasting voor de oprijplaten is. Maak de oprijhoek dus nooit te steil want dan kunnen de oprijplaten breken.
Juiste afmetingen oprijplaat
Je kan de lengte van de oprijplaten berekenen als je weet wat de oprijhoek en belasting is, hiervoor is het laadvermogen van belang. Je kan berekenen hoe lang jouw oprijplaten moeten zijn doormiddel van deze formule: heeft het voertuig een oprijhoogte van 45 cm met een stijging van 30%, dan vul je dat op deze manier in; oprijhoogte (45 cm) : de maximale hellingshoek (30%) x 100 = de lengte van de oprijplaten.
Vorm oprijplaat
Je denkt vast niet als eerste na over of jouw oprijplaten ook een andere vorm kunnen zijn dan recht. Maar je kan ook kiezen voor gebogen oprijplaten, deze zal beter zijn voor het op en afrijden van machines en lage voertuigen, door de gebogen vorm ontstaat er geen ‘diepe hoek’ tussen het hoogste punt van de oprijplaten en de laadklep van de aanhanger. Naast de gebogen oprijplaten heb je ook nog oprijplaten die opklapbaar zijn, deze zijn gemakkelijk op te bergen in een schuurtje of misschien passen ze in jouw disselkist.
Oprijplaten van Aanhangwagendirect
Ben jij eruit welke oprijplaat jij wilt? Neem dan gerust een kijkje op Aanhangwagendirect.nl, zij zijn de specialist in aanhanger onderdelen en aanhangers. Voor eventuele vragen kan je ook terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.