auto schade

Je hebt ongetwijfeld een van de vele reclames gezien of gehoord waarin je verteld werd dat het sterretje in de voorruit NU gerepareerd moet worden, omdat het anders een scheur van links naar rechts wordt. Zeker in de zomer, of de winter, of welk seizoen het maar mag zijn waarin de reclame uitgezonden wordt. De autoruit repareren kan inderdaad hoognodig zijn in sommige gevallen, maar autoruit reparatie is lang niet altijd mogelijk of noodzakelijk. Hoe zit dat nu precies: wanneer kies je voor de voorruit repareren en wanneer moet deze vervangen worden?

Wanneer is voorruit reparatie noodzakelijk?

Ruitschade is ontzettend vervelend, maar lang niet altijd reden voor paniek. Ruitschade wordt pas een probleem wanneer het in de voorruit aanwezig is én in het zichtveld van de bestuurder zit. Daar heeft de RDW namelijk de strengste eisen gesteld, omdat dit de veiligheid duidelijk in het geding brengt. In het handboek van de RDW staat daarom dat de ruitschade in het zichtveld van de bestuurder afkeur is op het moment dat dit een vertakte scheur is of een ster met een diameter van meer dan 20 millimeter.

Is dit het geval bij jouw voorruit? Dan is het tijd om te kijken of de voorruit gerepareerd kan worden, of dat het toch tijd is om de voorruit te vervangen. Dit is het geval wanneer de schade groter is, of wanneer de coating in de voorruit al is gaan oxideren waardoor een waas in de voorruit ontstaan is.

Kunnen geharde autoruiten ook gerepareerd worden?

Nee. Wanneer geharde autoruiten beschadigd raken, vallen zij in duizenden delen uiteen. Gaat het om tal van oppervlakkige krasjes en beschadigingen, dan kun je geharde voorruiten prima polijsten zodat zij er weer zo goed als nieuw uitzien. Zorg er wel voor dat je eerst de autoruit grondig schoonmaakt en gebruik een toerental rond de 1500 zodat je niet te veel materiaal verwijdert.

Hoe werkt autoruit reparatie nou precies?

Bij autoruit reparatie wordt eerst het vocht en vuil uit de ster gezogen, zodat alles goed schoon is en het nieuwe materiaal goed kan hechten. Dit wordt aangebracht door een soort van klok over de ster te plaatsen, waarna de kunsthars in de ster aangebracht wordt. Wanneer alles op de goede plek zit, wordt uv-straling gebruikt om de hars direct uit te harden. De gemiddelde autoruit reparatie duurt daardoor nooit lang.

En als dit niet mogelijk is?

Heb je ruitschade in de autoruit en is repareren met kunsthars niet mogelijk? Of heb je jouw eerste auto op het oog en is autoruit reparatie geen haalbare kaart omdat de schade te groot is en de coating al oxideert? Kijk dan eens op de after market. Hier vind je tal van autoruiten voor alle gangbare autofabrikanten en modellen door de jaren heen. Dit autoglas is niet voorzien van een merklogo, waardoor de prijzen veel lager uitvallen dan de nieuwprijs bij de dealer. Op die manier kun je ook direct de montage laten regelen, zodat je direct weer de straat op kunt zonder ruitschade in jouw voorruit.

Comments are disabled.