laadkabel elektrische auto

Helaas moet het ook nog steeds bij elektrische auto’s gebeuren; je auto onderhouden. Maar wat zijn de verschillen tussen het onderhouden van een normale benzine auto en een elektrische auto? En welke overeenkomsten hebben ze? Wij vertellen je dit en nog meer in dit blog. 

Verschillen benzine auto en elektrische auto

Hoewel er veel overeenkomsten tussen de beide auto’s zit, zijn er ook genoeg verschillen. De overeenkomsten zijn vaak kleine dingen die iedere auto nodig heeft. Denk hierbij aan ruitenwissers of banden. Het onderhoud is hiervoor zeer vergelijkbaar voor beide type auto’s. 

Verschillen in motor

Echter, zitten er wel grote verschillen tussen de motor van een benzine auto en een elektrische auto. Zo bestaat het motorblok van een benzine auto uit veel losse onderdelen die draaien en verschillende vloeistoffen nodig hebben. Al deze kleine onderdeeltjes kunnen kapot gaan en hierdoor kunnen de kosten van het onderhoud oplopen. De motor van een elektrische auto bestaat slechts uit drie onderdelen: de accu, de omvormer en de ingebouwde lader. Minder onderdelen betekent simpelweg gewoon dat er minder kapot kan gaan. 

Een manier om je elektrische motor goed te onderhouden is het gebruiken van een kwalitatieve laadkabel en laadpaal voor thuis. Deze manier van opladen is het beste voor je motor en daardoor gaat die ook langer mee. 

Auto reparerenVerschillende remblokken

Waar de remblokken van benzine auto’s iedere dag relatief veel te lijden hebben, zijn de remblokken van elektrische auto’s regeneratief. Dit betekent dat er geen energie verloren gaat bij het remmen. Dit komt doordat de regeneratieve remmen de andere kant op gaan draaien op het moment dat het rempedaal wordt ingedrukt. Hierdoor gaan wielen langzamer draaien en wordt de energie bespaard in de accu van je elektrische auto.

De accu

Het enige echte grootte onderhoud wat er moet gebeuren bij een elektrische auto is het vervangen van de accu. Gelukkig hoeft dit slechts een enkele keer 10 jaar te gebeuren. Om deze reden geven veel leveranciers een garantie van tussen de 8 tot 10 jaar en 160.000 tot 240.000 kilometer garantie. Vraag bij aanschaf altijd naar de exacte voorwaarden van de garantie. 

Hoe vaak moet mijn elektrische auto APK gekeurd worden? 

Op het moment dat je een elektrische auto koopt, hoef je pas 4 jaar later voor het eerst naar de APK. Vervolgens is dat na 6 jaar en dan 8 jaar na aanschaf. Na die 8 jaar moet je auto elk jaar gekeurd worden.

Comments are disabled.