Ben je van plan om binnenkort een eigen auto te kopen of heb je deze misschien net gekocht? Dan is het verstandig om goed te kijken welke kosten er nog meer bij de aanschaf van je auto komen kijken. De aanschafwaarde is namelijk niet het totaal aan kosten dat je kwijt bent wanneer je een auto bezit. Verschillende andere kosten maken het autorijden (helaas) duurder. Hieronder vindt je een overzichtje van deze kosten en wat ze inhouden!
 

BPM

Bpm is de belasting die iedereen in Nederland betaalt wanneer hij of zij een auto of motorrijtuig in bezit heeft. De afkorting staat voor ‘belasting personen motorvoertuigen’ en wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van je voertuig in gram per kilometer of over de nieuwprijs van je auto. Meer informatie hierover vindt je op de website van de belastingdienst onder bpm. Over het algemeen geldt hier: hoe groter of vervuilender de auto, hoe hoger de bpm die je betaalt!

Verzekering

Tegelijkertijd dien je het voertuig ook te verzekeren. We noemen dit de WA-verzekering. Met een WA-verzekering ben je verzekerd wanneer je met je auto schade maakt aan anderen of hun voertuigen/eigendommen. Let op, je bent niet automatisch verzekerd voor je eigen schade. Daarnaast kun je een autoverzekering afsluiten die ook schade dekt die je zelf oploopt. Het premiebedrag dat je hiervoor betaalt stijgt daardoor. Let goed op de voorwaarden die gesteld worden in de verzekeringspolis. Zo voorkom je nare verrassingen en kun je met een zeker gevoel op weg. Het lezen van een blog over verzekeringen kan je hierbij ook helpen.

Onderhoud

Een andere grote kostenpost die vaak onderschat wordt is die van het onderhoud van de auto. Zo dient de auto eens in de zoveel tijd APK gekeurd te worden. Hierbij wordt de technische staat van het voertuig gecontroleerd om te zien of de auto nog op de openbare weg mag rijden. Hoe vaak je een APK dient te laten uitvoeren is afhankelijk van de leeftijd van de auto. Meer informatie hierover kun je vinden op het internet. Daarnaast krijg je voor je APK verloopt een brief dat je de auto opnieuw moet laten keuren. Daarnaast kan er natuurlijk altijd iets stuk gaan aan je auto. Het is daarom verstandig hier een spaarpotje voor aan te leggen zodat je niet in de problemen komt wanneer je auto defecten vertoont.

Brandstof

Benzine! Tot slot is er natuurlijk nog de brandstof waarop de auto rijdt. Of het nu gaat om gas, diesel of benzine, brandstof is erg prijzig en kan daarom een flinke kostenpost worden. Bedenk dus goed hoe zuinig jouw auto rijdt en welke afstanden je van plan bent af te gaan leggen!

Zoals je ziet komen er nog best een aantal kosten kijken bij de aanschaf van een auto. Verdiep je daarom voor je een auto aanschaft goed in deze kosten zodat je een reëel en duidelijk kostenplaatje kunt maken en je weet wat je kunt verwachten!

 

Comments are disabled.